Etelä-Karjalan Eräviikko vie kouluissa ja varhaiskasvatuksessa luontoon oppimaan
15.2.2022
21.-27.2. järjestettävä Etelä-Karjalan Eräviikko on luontotiedon ja -taitojen teemaviikko kouluissa ja varhaiskasvatuksessa. Toista kertaa järjestettävää Eräviikkoa toteuttaa 60 varhaiskasvatus- ja perusopetusyksikköä joka puolelta maakuntaa. Koulut, päiväkodit ja perhepäivähoito voivat toteuttaa erä- ja luontoteemaa kukin valitsemallaan tavalla, osallistua kisoihin ja hyödyntää yhteistyökumppaneiden palveluja. Luvassa on lapsille ja nuorille jälleen tutustumista monin eri tavoin ja aistein luontoon, sen ilmiöihin ja eläimiin, erätaitojen opettelua, pilkkireissuja, laturetkiä, mäenlaskua, talvipyöräilyä, lumikenkäilyä, geokätköilyä, yhdessä luonnossa vietettyä aikaa ja herkuttelua retkinuotion äärellä. Eräviikon tapahtumia voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #EKeräviikko.
Yksi koulujen ja päiväkotien kumppaneista on Suomen Luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan paikallisyhdistys. Viime talven tapaan SLL Etelä-Karjala on ollut Eräviikon kysytty kumppani.
”Eräviikko on ollut aivan täyteen buukattu jo useamman viikon. Kyselyjä on tullut noin 15 eri koulusta ja päiväkodista eri puolilta maakuntaa”, kertoo saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen. ”Ohjaamme neljänä päivänä ulkoleikkejä kouluissa ja päiväkodeissa. Norppaoppitunteja ja -tilaisuuksia kouluihin ja päiväkoteihin on sovittu 11, norppaturvallisen katiskan rakentamisen työpajoja kaksi ja Eräviikon päätteeksi lauantaina 26.2. järjestämme Lappeenrannan Kehruuhuoneella koko perheen tapahtuman Kuutin synttärit. Järjestämme toimintaa halukkaille kouluille ja päiväkodeille jo ennen Eräviikkoa sekä sen jälkeen.”
Muita koulujen ja päiväkotien maakunnallisia kumppaneita ovat Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ja Erähiihtotoimikunta, Eräpöhinää -hanke (Suomen Erä- ja luontokulttuurimuseo), Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiö, Etelä-Saimaan riistanhoitoyhdistys, Saimaan ammattiopiston metsä-, luonto- ja ympäristöala, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö sekä Partiolippukunta Lappeen Tuulitytöt. Uusien yhteistyökumppanien löytäminen on monille Eräviikon parasta antia.
Kangasvarren koulu Luumäeltä osallistui Etelä-Karjalan Eräviikkoon jo viime vuonna. Koulun oppilaat muun muassa osallistuivat hihamerkin suunnittelukisaan ja Fiina Myllyksen suunnittelema työ komistaa nyt Etelä-Karjalan Eräviikon hihamerkkiä. Sadat lapset ympäri Etelä-Karjalaa saavat hihamerkin muistoksi osallistumisesta tämän talven Eräviikkoon.
”Kyllähän meillä Eräviikko ja sen toteuttaminen tuo paitsi vaihtelua koulutyöhön, niin koemme eräviikon tavoitteet ja niiden toteutumisen tärkeiksi.” Kangasvarren koulun opettaja Simo Jääskeläinen kertoo. ”Varsinkin kun samalla on mahdollista lisätä liikettä lähiympäristössä. Lisäksi monialaisen opintokokonaisuuden toteuttaminen Eräviikon yhteydessä on kätevää.”
Kangasvarren koulun oppilaat pääsevät Eräviikon aikana vuolemaan makkaratikkuja ja harjoittelemaan retkikeittimen kokoamista, tutustumaan koiran gps-paikantimeen, tutustumaan ja kokeilemaan metsästysjousta, osallistumaan hiihtoretkelle tai hiihtokilpailuihin, laskemaan mäkeä ja tekemään lumiveistoksia. Huhtikuussa oppilaat pääsevät vielä osallistumaan EKLU:n järjestämään ekoaseammuntaan.
Eräviikon päätteeksi viikonloppuna 26-27.2. järjestetään perinteinen 64. Erähiihto. Yhteensä yli 100 km latuverkostoa toivottaa osallistujat tervetulleeksi hiihtoretkelle Ruokolahden, Imatran ja Lappeenrannan seudulla. Erähiihdon järjestää Erähiihtotoimikunta. Etelä-Karjalan Eräviikon organisoinnista vastaa Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu.
Lisätietoa Eräviikko | Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry (eklu.fi), sivun alalaidassa mm. kaikki mukaan ilmoittautuneet päiväkodit ja koulut
Lasse Heiskanen, lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä, EKLU ry, lasse.heiskanen@eklu.fi, puh. 0405001849