Etelä-Karjalan Eräviikko vie luontoon oppimaan
25.1.2025
17.-23. helmikuuta järjestettävä Etelä-Karjalan Eräviikko on luontotiedon ja -taitojen teemaviikko kouluissa ja varhaiskasvatuksessa. Kuudetta kertaa järjestettävää Eräviikkoon osallistuu ennätykselliset 60 varhaiskasvatus- ja perusopetusyksikköä joka puolelta maakuntaa. Koulut, päiväkodit ja perhepäivähoito voivat toteuttaa erä- ja luontoteemaa kukin valitsemallaan tavalla, osallistua kisoihin ja hyödyntää yhteistyökumppaneiden palveluja. Etelä-Karjalan Eräviikon suojelijana toimii Imatran kaupungin opetus- ja nuorisopäällikkö Minna Rovio. Teemaviikon tapahtumia voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #EKeräviikko.
Joutsenon ja Vuoksenniskan kouluilla eräaiheinen MOK-viikko
Monialainen oppimiskokonaisuus eli lyhyesti MOK on viikon mittainen oppimisjakso, joka toteutetaan kaksi kertaa lukuvuoden aikana peruskoulussa. MOK-viikon tai jakson aikana tutustutaan johonkin merkittävään aiheeseen oppiainerajoja rikkoen, jolloin ei välttämättä noudateta tavallista lukujärjestyksen mukaista ohjelmaa. MOK-viikkojen aikana oppilaalla on mahdollisuuksia opiskella erilaisissa ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä ja työskennellä useiden eri aikuisten kanssa.
Imatran Vuoksenniskan koulukeskuksella tulevaa teemaviikkoa suunnittelemassa ollut luokanopettaja Annika Hautamaa sanoo, että “Eräviikon MOK antaa mahdollisuuden suunnitella ja toteuttaa oppitunteja yli oppiainerajojen. Voimme yhdistää liikkeen ja opiskelun. Uskon, että oppiminen on tehokasta, kun se tehdään omien havaintojen kautta.”
“Vuoksenniskan koululla aikaisemmin vain luokat 5–9 ovat osallistuneet eräviikkoon. Nyt innostus osallistumaan tuli siitä, kun olemme mukana Liikkuva koulu -hankkeessa ja halusimme lisätä liikuntaa koulupäivän sisällä. Näin voimme kehittää opiskelua yhä toiminnallisempaan suuntaan”, Hautamaa kertoo.
“Vuoksenniskan koulun 3–4 luokat pääsevät tekemään vaihtelevia sekä monipuolisia tehtäviä. Teemme oppitunneista toiminnallisempia, katkaisemme istumista kesken tunnin ja tutkimme eläinten jälkiä luonnossa. Pidämme oppitunnin ulkona sään mukaan esim. tutustumme Vuoksenniskan mahtavaan Salpausselän maisemaan, säähavainnot kuuluvat myös suunnitelmaan. Eräviikko huipentuu Unicef-hiihtoon ja -luisteluun eli talviliikuntapäivään.”
“Toivon Eräviikolle hyvää ulkoilusäätä, oivallusta ja onnistumisen kokemuksia oppitunneilla ja sopivasti säpinää koulupäiviin”, Hautamaa lisää.
Joutsenossa otetaan koko hyöty irti Eräviikon tarjonnasta
Joutsenon koulun opettaja Laura Kyyhkynen toteutti jo viime vuonna eräaiheisen MOK-viikon Voisalmen koulussa työskennellessään. “Joutseno tarjoaa ainutlaatuisen luonnonympäristön, joka sopii erinomaisesti eräaiheisen MOK:n toteuttamiseen. Meillä on myös saman viikon perjantaina koko koulun talviliikuntapäivä, jossa on myös eräaiheisia aktiviteetteja. Lisäksi ajattelimme, että haluamme tarjota Joutsenon nelosluokkalaisille hienon mahdollisuuden oppia lisää luonnosta ja erätaidoista Eräviikon avulla.“
“Kannustamme kaikkia nelosluokkalaisia osallistumaan sankoin joukoin Eräviikko goes Freeski talviseen perheliikuntatapahtumaan ja Erähiihto tapahtumaan 22.-23.2. Tutustumme paikalliseen luontoon ja sen monimuotoisuuteen. Kokeilemme myös erilaisia luontoliikuntamuotoja, sillä teemme retken kodalle nuotion ääreen. Siellä hiihdämme ja tutkimme talvista luontoa ja eläinten jälkiä. Lisäksi tutustumme retkirinkkaan ja teltan pystytykseen sekä integroimme eräviikon materiaaleja oppitunneille, kuten erätietopelin ja luontobingon.”
Kyyhkynen kertoo odottavansa Eräviikolta iloisia ja opettavaisia hetkiä oppilaiden kanssa. “Toivon, että viikon aikana oppilaat oppivat uusia taitoja, saavat onnistumisen kokemuksia ja innostuvat luonnosta.”

Eräviikko ja yhteistyökumppanit palvelevat opetussuunnitelmaa
Eräviikolla harjoitellaan luontotietoja ja –taitoja. EKLU ja useat muut Eräviikon maakunnalliset kumppanit tarjoavat eräaiheisia työpajoja koulujen ja päiväkotien käyttöön. EKLU toteuttaa aiempien vuosien tapaan ekoasetyöpajoja, joiden kysyntä kasvaa vuosi vuodelta.
Joutsenon koulun apulaisrehtori Hannele Heikkilän mukaan “yhteistyökumppanit ja teemaviikot tarjoavat oppilaille inspiraatiota, uusia kokemuksia, uusia vaihtoehtoja harrastuksiin sekä vaihtelua arkiseen aherrukseen. Perusopetuksessa luodaan uusia mahdollisuuksia kokeilla ja oppia erilaisilla työtavoilla ja erilaisissa oppimisympäristöissä. Eräviikko tarjoaa tähän oivalliset mahdollisuudet ja puitteet, erityisesti luonnon ja erätaitojen osalta. Kaikenlainen yhteistyö koulun sisällä sekä ulkopuolisten toimijoiden kanssa tukee perusopetuksen tavoitteita tukea oppilaiden kasvua ihmisinä ja yhteiskunnan jäseninä”, Heikkilä perustelee.
Laura Kyyhkynen lisää, että “teemaviikot tuovat koululle monenlaista lisäarvoa, sillä ne rikastuttavat opetusta ja tarjoavat oppilaille uusia näkökulmia oppimiseen. Ne mahdollistavat oppimisen eri ympäristöissä ja tarjoavat käytännön kokemuksia. Ne myös lisäävät koulun yhteisöllisyyttä ja vahvistavat yhteistyötä eri toimijoiden välillä.”
Joutsenon 4. luokkalaisten MOK-viikon teema on Metsä ja Erätaidot, jonka tavoitteiksi opettajat ovat asettaneet metsätuntemuksen syventämisen, lajiosaamisen vahvistamisen, metsässä liikkumisen, erätaitojen harjoittelemisen ja niihin tutustumisen sekä suunnistustaitojen kehittämisen. Oppiaineet, joihin MOK liittyy ovat ympäristöoppi, liikunta, suomen kieli, kuvataide ja matematiikka. Lisäksi Kyyhkysen kuvaamat tehtävät, joita Joutsenon neloset pääsevät Eräviikolla tekemään liittyvät lähes kaikkiin opetussuunnitelman laajalaisen osaamisen tavoitteisiin, joita ovat muun muassa ajattelu ja oppimaan oppinen, itsestä huolehtiminen ja arjen taidot sekä osallistuminen, vaikuttaminen, kestävän tulevaisuuden rakentaminen.
Joutseno koulu saa tänä vuonna halutun ekoasetyöpajan. Heikkilä painottaa, että ekoaseammunnan harjoittelu koulussa osana eräviikkoa perustellaan myös liikunnan opetussuunnitelman tavoitteilla:
Tavoite 2: ohjata oppilasta harjaannuttamaan havaintomotorisia taitojaan eli havainnoimaan itseään ja ympäristöään aistien avulla sekä tekemään liikuntatilanteisiin sopivia ratkaisuja.
Tavoite 4: ohjata oppilasta sekä vahvistamaan että soveltamaan välineenkäsittelytaitojaan monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä käyttämällä erilaisia välineitä eri vuodenaikoina erilaisissa tilanteissa.
Perheliikuntatapahtuma Ruokolahdella käynnistää Eräviikon
Varaslähtö Eräviikkoon otetaan lauantaina 15.2. Eräviikko goes Freeski -perheliikuntatapahtumassa. Iloisessa talvitapatumassa toista kymmentä toimijaa järjestää perheille toimintarasteja laskettelukeskuksen hienoissa puitteissa. Luvassa on muun muassa lumikenkäilyä, palloilua, pulkkamäkeä, ekoaseammuntaa ja eläinten jälkien tunnistamista. Osallistujia lämmittävät myös keittolounas ja munkkikahvit.
Erähiihto huipentaa Eräviikon
Eräviikon päätteeksi viikonloppuna 22-23.2. järjestetään perinteinen 67. Erähiihto. Latuverkosto toivottaa osallistujat tervetulleeksi kolmen sukupolven hiihtoretkelle Ruokolahden, Imatran ja Lappeenrannan seudulla. Erähiihdon järjestää Erähiihtotoimikunta. Etelä-Karjalan Eräviikon organisoinnista vastaa Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu.
Lisätietoa Eräviikko | Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry (eklu.fi), sivun alalaidassa mm. kaikki mukaan ilmoittautuneet päiväkodit ja koulut.
Podcast | Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry (eklu.fi)
Lasse Heiskanen, lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä, EKLU ry, lasse.heiskanen@eklu.fi, puh. 040501849
Eräviikon toteutukseen olemme saaneet tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä